Chilobrachys dyscolus
Birmański ptasznik czekoladowy*
/ Burma chocolate brown tarantula
Rząd: pająki
Rodzina: Ptasznikowate
Data i nazwisko odkrywcy: Simon, 1886
Pochodzenie: Azja
Siedlisko: Podziemny
Siła jadu: Mocna
Trudność hodowli: Trudny
Opis
Gatunek podziemnego pająka zamieszkujący Wietnam i Kambodżę.
Dane podstawowe
Samica | Samiec | |
---|---|---|
Długość ciała | do 7 cm | do 4 cm |
Rozpiętość odnóży | do 15 cm | do 10 cm |
Ubarwienie | od brązowego po czarne, świeżo po wylince mogą pojawiać się niebieskie akcenty | szaro-kremowe z czarnymi nasadami odnóży i stopami |
Wiek | do 15 lat | 3-5 lat (około roku po ostatniej wylince) |
Zachowanie | Szybki i agresywny gatunek pająka. Zaniepokojony kąsa, przyjmuje pozycję obronną lub stryduluje. Tworzy kryjówki pomiędzy korzeniami drzew, kamieniami lub wykorzystuje opuszczone nory innych zwierząt. |
Warunki hodowli
Trudność hodowli | Terrarium | ||
---|---|---|---|
Wymiary | Temperatura | Wilgotność | |
Trudny | 30x30x20 cm | w dzień 26-29*C, w nocy może spadać do 20*C | 60-70% |
Podstawy opieki | |||
Potrzebuje grubej warstwy podłoża, umożliwiającej kopanie, i regularnych dostaw pożywienia. W terrarium utrzymujemy klimat wilgotny. |
Ciekawostka
Epitet gatunkowy dyscolus pochodzi z greki i oznacza "drażliwy", odnosi się on do nieprzewidywalnego charakteru tego gatunku.
Chcesz poznać więcej ciekawostek ze świata pająków?
Zapisz się do naszego newslettera!